Franz Neumann

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFranz Neumann
Biografia
Naixement(de) Franz Leopold Neumann Modifica el valor a Wikidata
23 maig 1900 Modifica el valor a Wikidata
Katowice (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 setembre 1954 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
Visp (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort accidental Modifica el valor a Wikidata (Accident de trànsit Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióLondon School of Economics
Universitat de Frankfurt Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòsof, professor d'universitat, sociòleg, jurista, advocat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Colúmbia
Office of Strategic Services Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialdemòcrata d'Alemanya Modifica el valor a Wikidata
Premis

Franz Leopold Neumann (Katowice, 23 de maig de 1900 – Visp, 2 de setembre de 1954) va ser un activista polític, advocat i escriptor alemany, adscrit al corrent de pensament marxista de l'Escola de Frankfurt.

Durant el seu exili, davant l'arribada al poder del Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys de Hitler, es va convertir en un teòric polític reconegut per les seves anàlisis teòriques i crítiques sobre el Nazisme en la seva obra de 1942 Behemoth: L'estructura i la pràctica del Nacional Socialisme. Neumann és considerat com un dels fundadors de la ciència política moderna a la República Federal d'Alemanya.

El 1948 Neumann va esdevenir professor de Ciències Polítiques a la Universitat de Colúmbia, i va ajudar a establir la Universitat Lliure de Berlín. Als Estats Units d'Amèrica, Neumann va ser molt apreciat a la Universitat de Colúmbia i va exercir un paper important en els intents de la Fundació Rockefeller per reforçar la teoria política com un component de ciències polítiques en universitats nord-americanes. Ha publicat diversos articles que es deriven dels seus intents de desenvolupar una teoria democràtica moderna d'acord amb els canvis polítics i socials. Si bé aquest projecte segueix sent inconcluyente, va contribuir amb importants estudis sobre els conceptes de la dictadura, el poder i la llibertat.[1] [2]

Referències[modifica]

  1. López Álvarez, Pablo «Behemoth o la Ilustración devastada. Reconsiderando a Franz Neumann» (en castellà). Revista internacional de filosofía [Consulta: 8 octubre 2014].
  2. Serrano, Clara «Capitalismo e ilustración. La intervención de Franz Neumann en la Ecuela de Frankfurt» (en castellà). Arxius de ciències socials, 2010, pàg. 47-60. ISSN: 1130-0507 [Consulta: 8 octubre 2014].